Vellykket tur til Skottland
8. - 15. August 2002.

Referat av Rolf J. Helgesen.

Torsdag 8. August møtte 30 turdeltagere opp i god tid før kl. 14.00 for å ta bussen til Bergen og M/S "Jupiter", som hadde avgang kl 16.45.
På veien til Bergen ble vi orientert av Ole Johan Jacobsen om rutinene ved om bord- og ilandstigning. Det var ingen representanter for reiseselskapet med båten, og Astrid og Aage Henning Stavenes ble utnevnt til reiseledere både for frem og tilbaketuren. I den anledning ble formannen utnevnt til "President".
Vel om bord fikk vi installert oss i våre lugarer, og kl. 18.00 samlet vi oss til en felles middag.
Fredag 9.august starter vi dagen med frokost om bord og nyter båtturen til vi kommer til Newcastle kl. 15.30.
Der blir vi møtt av vår norske reiseleder Lisbeth Kerr og den engelske sjåføren David som vi skal være sammen med under hele oppholdet. Vi kjørte i buss langs kysten til Kinross som ligger litt nord for Edinburgh - Skottlands hovedstad.
I Kinross blir vi installert på The Windlestrae Hotel, og etter at vi hadde fått roet oss litt etter en lang reise, hadde vi felles middag om kvelden.
Lørdag 10.august tok vi plass i bussen etter frokost, og reiste på omvisningstur til Edinburgh. Vi ble kjørt rundt i byen og fikk se mange storslåtte byggverk. Mye rikdom må ha vært samlet her i tidens løp.
Etter rundturen fikk vi gå på egenhand i byen, og det ble jo å følge våre bedre halvdeler i kjøpesentre. Det var store og imponerende handelshus. Ut på ettermiddagen samlet vi oss igjen ved bussen vår og reiste tilbake til Kinross.
Vi hadde et par timer til egen disposisjon før middag om kvelden. Etter middagen samlet vi oss til sosialt samvær.
Søndag 11. August tok vi igjen plass i bussen etter frokost, og i dag skulle vi på båttur.
Vi kjørte til Loch Katrine på svingete og smale veier. Der gikk vi om bord i D/S "Sir Walter Scott" som er UK eldste dampbåt. Vi var uheldige med været denne dagen da det var "Vestlandsk regnvær" og vi mistet litt av den storslåtte naturen rundt innsjøen, men turen var interessant .
Da vi kom til den andre enden av sjøen, sto bussen klar til å ta imot oss, og vi reiste videre til Aberfoyle. Her besøkte vi Scottish Wool Centre og så bl.a. Gordons "Saueshow" - en artig fremvisning av alle de forskjellige sauerasene som finnes i Skottland.
Vel tilbake på hotellet vårt i Kinross spiste vi middag sammen og samlet oss til sosialt samvær etterpå der praten og fotograferingen gikk livlig for seg.
Mandag 12. august samlet vi oss igjen i bussen etter frokost. Vi skal på Glenturret Distillery i Crieff og få se hvordan whisky lages og det vanker også smaksprøver. At whisky er destillert øl, var nytt for meg. En fremtid for heimebrygg fra Voss ?
Etter en liten rundtur i distriktet, var vi tidlig tilbake på hotellet for middag, for i dag skal vi på Military Tattoo i Edinburgh. Det var litt av en opplevelse. Et folkehav som skulle samme vei som oss. Bussen vår fikk anvist plass for parkering, og vi begav oss på vandring i folkehavet. Lisbeth, reiselederen vår, passet godt på oss og hadde gitt oss instruksjon om hvordan vi skulle gå frem for å finne våre plasser på tribunen, og ikke minst finne veien tilbake til bussen. Alt gikk helt smertefritt.

Å se Military Tatto i virkeligheten er mye mer imponerende ennå se det på fjernsyn. En opplevelse av de skjeldne.
Etter opplevelsen i Edinburgh kom vi sent tilbake til hotellet, og alle gikk straks til ro.
Tirsdag 13. August satte vi oss til rette i bussen igjen etter frokost. Vi kjørte sydover til Dumfries. Som vanlig fikk vi masse informasjon av Lisbeth, både om landet og historien. På veien hadde vi stopp i Moffat og besøkte "Ullmuseet" med alle sine butikker. I Dumfries var det under krigen 1940 - 45 en stor norsk base for opplæring av nordmenn til det militære. Nordmenn var kjent i Dumfries.
Vi bodde på Cairndale Hotel i sentrum av byen, og da vi hadde tid til disposisjon før middag, tok alle seg en tur på byen. En trivelig by med en imponerende gågate.
Etter middag samlet vi oss i en egen salong for sosialt samvær. På hotellet hadde de vimpel fra Tysklandsbrigaden avd. Bergen, så vi var ikke de første fra Brigaden som besøkte denne byen.
Onsdag 14. August var det igjen påstigning i bussen etter frokost. Vi skal tilbake til Newcastle og "Jupiter". På veien stoppet vi i Gretna Green, stedet på grensen mellom Skottland og England der en kunne bli viet i en fart av smeden på stedet .Selv i dag med nye og strengere vielseslover, er stedet et av de mest populære stedene å gifte seg. Også her var det kafeer og kjøpesentre.
Etter besøket var det rett til kaien til "Jupiter". Her tok vi farvel med Lisbeth og David som hadde loset oss trygt gjennom hele turen. De har all ære av vel utført oppdrag.
Vi går ombord og finner våre lugarer, og samles til felles middag kl. 18.00.
Her har igjen "Presidenten" overtatt reiseleder- jobben sammen med fru Astrid, og de fikk oss samlet til bords etter en del besvær.
Kapteinen og Stuart ble invitert ned til oss for å motta en diplom fra Tysklandsbrigadens Veteranforening, avd. Voss og Oml. for god forpleining om bord. De lovet på sin side å henge diplomen opp på et godt synlig sted på båten.
Etter middagen samlet vi oss i salongen så godt som plassen tillot. De beste og ivrigste på dansegulvet var " Brigadistene" fra Voss.
Torsdag 15. August hadde vi både frokost og lunch på båten. Ellers nøt vi turen i godt vær og kom til Bergen kl. 15.00. Bussen til Voss stod klar, og vi kom til Voss kl. 17.00 der vi tok farvel med hverandre og håpet på ny tur neste år.

Tilbake