Markering av 7. juni 2005.

Ei gruppe frå Tysklandsbrigadanes Veteranforbund, avd. Voss og Omland, hadde den store gleda å vera tilstades på Orkneøyane under markeringa av unionsoppløysinga den 7. juni 2005. Minnemøte i den storslagne St.Magnus-katedralen var organisert av det norske konsulat i Kirkwall og The Orknøy Norway Friendship Association.

Bildeserie.

Helsing til The Orkney Islands Council.

Helsing frå ordfører Bjørn Christensen.

Pressemelding.

Forhåndsomtale i avisa "Hordaland".

Norske krigsgraver på Orkenøyane.


Reisebrev:

Til Skottland og Orknøy 4. - 13 juni 2005
med stor 100 års-markering av  unionsoppløsningen.

 

Turen i år gikk i vesterled, og en gruppe på 35 veteraner og følge fra Tysklandsbrigadanes Veteranforening, Avdeling Voss og omland drog med MS "Jupiter" fra Bergen 4. juni. Fin overfart med rolig sjø og god mat.

Fremme i Skottland søndag 5. juni reiste vi videre nordover, og overnattet på Windlestrae Hotel i Kinross litt nord for Edinburgh.

Mandag 6 juni reiste vi videre til Scrabster som er et fergested nord i Skottland. Her gikk vi ombord i Fergen  "Hamnavoe" som tok oss over til Stromnes på Orknøy. Overfarten gikk i rolig sjø.  Heldig for oss som spiste en bedre middag ombord.

Fra Stromnes gikk så ferden videre til Kirkwall der vi ble installert på Ayre Hotel og Orkney Hotell. Hotellene lå nær hverandre.

Tirsdag  7 juni var vår første dag i Kirkwall, og det var laget et stort program for oss av Orkney-Norway Friendships Association de 3 dagene vi skulle være der.

Kl. 10.00 besøkte vi  St.Magnus-Cathedral og hadde omvisning i kirken med representanter fra vennskapsforeningen. Det var imponerende hva som var tatt vare på av historiske ting, og hvor stor rolle norske vikinger hadde i Orknøys historie. Etter besøket i kirken gikk vi til St Magnus Centre  for omvisning og fotografering. Videre gikk turen til

Tankerness Museum kl. 12.00  for omvisning med etterfølgene kaffepause i City Hall.

Kl. 13.00 tok vi bussen til Highland Park Destillery for omvisning og smaksprøver. Etter besøket tok vi bussen tilbake til Orkney Hotel der vi samlet spiste middag ca. kl. 15.00.

Kl. 17.30 deltok vi i Hunderårsmarkeringen av Unionsoppløsingen i St. Magnus-Cathedral.

Det var et stort anlagt arrangement med taler og  konsert. Vetaranene stilte i sine vetranantrekk med medaljer, og de fleste av damene stilte i bunad. Det var et stilig innslag og yndet fotomotiv for svært menge. Vår gruppe ble spesielt nevnt ved innledningen av høytidligheten.

Etter feiringen i kirken gikk vi til mottagelse hos Consul Bill & Mrs Sue Spence i

St.Magnus Centre. Der ble vi servert canapeer og  champagne. Et orkestet fra vennskapsforeningen spilte opp til dans. Vi avsluttet i 23 tiden.

Onsdag 8. juni startet vi så tidlig som 8,45 med buss til Orphir.Der besøkte vi en primary school (folkeskole). Skolesystemet  på Orknøy var  godt. Ca. 10 elever i hver klasse og to lærere pr. klasse. Skolestart frivillig som 3 åring. Obligatorisk som 5 åring. Her gikk de til de var 12 år. Skoletiden var fra 9.30 til 15.00, og der var 1 times matpuse  der skolen serverte varm mat. Alle elevene fikk opplæring til å spille på minst 1 instrument.

Derfra gikk ferden videre til fergen over til øyen  Hoy der vi først besøkte en norsk grav fra 2. verdenskrig på Lyness krigskirkegård fra både 1. og 2. verdenskrig.  Etterpå besøkte vi War Museum der det var samling fra den store hendelsen fra 1. verdenskrig da store deler av den tyske marine var i fangensskap i Scapa Flow. Tyskerne senket alle sine skip, og en stor del av vrakene ligger der fortsatt. Et yndet sted for dykking.

Vi tok deretter fergen tilbake til  Mainland som hovedøyen kalles og besøkte  Churchill Barriers som er en sperring av flere innløp til  Scapa Flow. Vi besøkte også  Italian Chapel som er et lite kapell bygget av italienske krigsfanger til eget bruk.

Deretter hadde vi felles lunch  på Orkney Hotel.

Kl. 16.00 var vi gjester hos Royal British Legion, Kirkwall. Dette er en veteranorganisasjon for avd. Orkney. De har ca. 2,500 medlemmer, eget hus med flotte lokaler. Her ble vi servert kaffe og kaker med noe attåt. Etter besøket hadde vi litt tid til å se oss om i Kirkwall, som er en gammel fin liten by. Kl.19.00 var vi gjester hos Orkney Islands Council der mottagelse og middagsbuffet ble gitt av Convener of Orkney, Mr Stephen Hagan.

Her mottok formannen Aage Henning Stavenes  våpenskjoldet for Orkney. På vegne av Voss Kommune overrakte formannen en vossaløper med sølv plakett hilsen. Vennskapsavtalen mellom Hordaland Fylke og Orknøy ble underskrevet på Voss i 1983. Nils T. Selvik sto for presentasjon på engelsk.

Etter mottagelsen  gikk de fleste tilbake til sine hotell.

Torsdag 9. juni startet vi kl. 10.00, og reiste til Skara Brae og Skaill House, Der er den eldste kjente bosetting utgravet. . Hus og inventar er restaurert etter et hus som var relativt godt bevart. Skaill House er en herregård som stod slik som de siste beboerne hadde det da de forlot huset i 1901.

Derfra gikk turen til Stromnes for en liten rundtur. Og vi reiste videre til Kirkwoll kirkegård, der vi sammen med mr. Miller fra British Legion hadde en høytidelig seremoni ved gravene til over 20 norske sjøfolk som omkom etter en tysk torpedering av en norsk båt i februar 1940. Dette var før Norge kom med i krigen.

Felles lunch på Orkney Hotel, og kl.18.00 reiste vi til Stromnes med buss. Her hadde Orkney-Norway Friendship Association laget  en tilstelling.  Vi hadde en bedre middag sammen, og det var konsert av medlemmene av vennskapsforeningen. Senere ble det spilt opp til dans, der også vår sjåfør Anders Seim var med og spilte. Vi avsluttet kvelden  i 23 tiden.

Dette var siste dagen på Orknøy.  Et pent sted med store flate gårder med masse beitedyr, storfe og sau. Etter våre forhold var gårdene store.

Fredag 10. juni  reiste vi  Kirkwall-Stromnes-Scabster-Inverness. Vel fremme på hotellet i Inverness hadde vi en del tid til diposisjon og gikk å så på byen.

Etter middag hadde vi samling i salongene og laget en liten dans for oss selv med Anders Seim som spillemann.

Lørdag 11. juni  drog vi videre til Loch Ness-Fort William og Glasgow. Vi startet med en båttur på Loch Ness, men akk- ingen fikk se sjøormen. Vi besøkte også Spean Brigde der det står et minnesmerke over commandosoldatene som ble utdannet der. Etter at vi hadde innstallert oss på hotellet i Glasgow og spist middag, samlet noen seg i salongene, og noen tok en tur på byen.

Søndag 12, juni reiste vi fra Glasgow via Gretne Green til Newcastle. Gretna Green er det berømte stedet på grensen mellom England og Skottland, der smeden kunne vie ektepar.

Fra Gretna Green reiste vi til Haltwhistle for lunch på Centre of Britan Hotel and Restaurant. Hotellverten snakket flytende norsk. Han hadde tidligere vært reiseleder for turer til Ulvik, Norheimsund og Sogn. Han var godt kjent i vårt distrikt.

Etter vi kom ombord i "Jupiter" samlet vi oss i spisesalen for felles middag.

Overfarten var fin med rolig sjø.

Mandag  hadde vi felles middag på båten før vi kom til Bergen, og tok bussen videre til Voss.

Vi hadde egen buss med på hele turen, og sjåfør var Anders Seim, reiseleder var Ole Johan Jacobsen. Opplegget på Orknøy var tilrettelagt av Nils Selvik i samarbeid med  Orkney-Norway Friendship Association.

En opplevelsesrik tur, og til alle som ikke hadde meldt seg på til turen vil jeg si de gikk glipp av noe stort.

 

Juni 2005 RJH.