Forsvarsnett
Forsvarets mediesenter.
Oslo mil/Akershus
0015 Oslo

 



Jahn Rønne, 2003-10-02


Stortingsfri for å hedre veteraner

SCHLESWIG: Forsvarskomiteens leder, Marit Nybakk, fikk fri dagen før Stortingets åpning, og dro til Tyskland for å hedre Tysklandsbrigadene ved deres 50-årsjubileum. Brigadene dannet Forsvarets grunnmur, mener hun.

Av Kjetil Eide (tekst og foto), Forsvarets mediesenter

HEDRET VETERANER: Den politiske forsvarsledelsen, representert ved Gunnar Heløe og Marit Nybakk, roste Tysklandsbrigadene for sin fredsinnsats.

Lederen for forsvarskomiteen, Marit Nybakk, måtte søke om fritak fra Stortingets konstituering onsdag. Det fikk hun innvilget, og kunne dermed tilbringe dagen før åpningen av Stortinget sammen med veteraner fra Tysklandsbrigadene under 50-årsmarkeringen i Schleswig-Holstein.

- Fortjener ære
- Veteranene fortjener at vi som er ansvarlige for forsvarspolitikken viser dem ære, både for å ha bygget opp vårt forsvar, men også ivaretatt demokratiet i et skjørt Tyskland på denne tiden, sier Nybakk.
Tysklandsbrigadene bidro til å mildne hatet mot tyskerne etter andre verdenskrig. De var også uvurderlige i oppbyggingen av det norske forsvaret, og Norges integrering i Nato. Det mente et panel der hun selv, statssekretær i Forsvarsdepartementet Gunnar Heløe, og brigader Geir Anda deltok.
- Tysklandsbrigadene banet vei for Norges videre internasjonale samarbeid, og sørget for at våre styrker tidlig ble integrert i Nato, sier Nybakk.

I 1951 ble styrken underlagt Nato. Den hadde da utviklet seg fra å være en okkupasjonsstyrke, til å bli en beredskapsstyrke som sikret Tyskland under den kalde krigen.

Skapte debatt
Forsvarskomiteens leder fortalte en forsamling på rådhuset i Schleswig at det skapte politisk debatt i Norge da Storbritannia ba om hjelp til å sikre demokrati i Tyskland. For Norge trengte også å bygge opp Forsvaret hjemme.
- Vi måtte gjøre begge deler, sier Nybakk, og begrunner det med Norges sterke vennskap med britene.

Ved å delta fikk Norge kjøpe billig utstyr fra britene, og Forsvaret fikk trent styrker i stor skala i moderne tyske leirer. De fikk trening i å operere sammen med andre nasjoner, kunnskaper om logistikk og andre nyttige erfaringer.
- Jeg tror ikke vi ville hatt mulighet til å trene brigadene så intenst som vi gjorde i Tyskland. Standarden på våre styrker ville derfor vært lavere om vi ikke hadde blitt med, sier brigader Geir Anda.

JUBILERTE: (F.v.) Formann i Tysklandsbrigadenes Veteranforbund Odd Enge, lederen for forsvarskomiteen Marit Nybakk, rådgiver i veteranforbundet Odd Lund, statssekretær i Forsvarsdepartementet Gunnar Heløe og brigader Geir Anda møtte pressen på rådhuset i Schleswig.

Tre ønsker oppfylt
Dermed sørget Tysklandsbrigadene for at Forsvaret ble kraftig rustet opp, samtidig som Norge hjalp sin allierte, og et Tyskland i ruiner.
- Vi kan ikke undervurdere rollen brigadene hadde i oppbyggingen av Forsvaret. Vi fikk kompetanse og gode soldater. Alle erfaringene de dro med seg var avgjørende for vår evne til å løse internasjonale oppdrag også senere, sier Heløe.

Hans egen farfar var tannlege i Tysklandsbrigadene i 1950. Til sammen rundt 50 000 norske soldater avtjente deler av sin førstegangstjeneste i Tyskland, mellom 1947 og 1953. Nybakk mener det hjalp landene til å knytte nye vennskapsbånd.
- De fikk en forståelse for det tyske folk og samfunn, som de bragte med seg til Norge. Jeg er sikker på at det bidro sterkt til å mildne hatet fra krigen, sier hun.

Tilbake