Brigadens styrke og utplassering
Den opprinnelige planen var å sende en fullstendig brigade til Tyskland, men økonomiske hensyn gjorde seg sterkt gjeldende, og det ble derfor en noe amputert brigade vi omsider fikk avgårde. Totalt kom Brigaden til å bestå av temmelig nøyaktig 4000 mann. I tillegg kom Tysklandskommandoen (TK) med en personellramme på 200 hoder. Innledningsvis kom Tysklandsbrigaden til å bestå av følgende avdelinger:
Brigadekommando med sambandstropp, vakttropp, militærpolitikompani og sikkerhetslag.
3 infanteribataljoner hvor ett av fire geværkompanier var sløyfet.
Artilleriregiment (så lenge avdelingene lå i Hartz ble den britiske
benevnelsen "regiment" nyttet i stedet for bataljon) hvor ett av tre kanonbatterier var sløyfet.
Pansret oppklaringseskadron hvor en av tre tropper var sløyfet.
Ingeniørkompani.
Transport- og forsyningskompani.
Sanitetskompani hvor en av tre sykebærertropper var sløyfet.
Felthygienisk enhet.
Verkstedskompani.
Fire lette mobile verksteder.
Brigaden manglet altså lett feltsykehus, og viktige ledd som luftvern og panservern på brigadenivå. (Infanteribataljonene hadde egne panservern-tropper, og artilleriets 25-pundere var også anvendbare som panservern når dertil egnet ammunisjon ble benyttet).
At man ikke fikk med seg det tredje feltartilleribatteriet og den tredje oppklaringstroppen, førte til at Brigaden vanskelig kunne opptre i tre taktiske, selvstendige bataljonsgrupper slik den opprinnelige planen var. Mangelen på panservernbatteri og luftvernbatteri førte til at Brigaden ikke fikk den nødvendige faglige hjelp til å utarbeide koordinerte panservern- og luftvernplaner for Brigadens disponering i felt, noe som normalt skulle ha vært utarbeidet av de to batterisjefene. Dette svekket den operative utdannelsen av befal og avdelinger, og var taktisk og beredskapsmessig en svakhet for Brigaden.
Fordi det oppstod skjevheter i utdannelsen av personell til mobiliserings-oppsetningene hjemme i Norge, og senere på grunn av overgangen til amerikansk materiell, ble Tysklandsbrigadens organisasjon endret flere ganger. I Brigade 482 ble oppklaringseskadronen redusert, og det lette feltsykehuset kom med i stedet. I Brigade 502 ble oppklaringseskadronen utelatt, men ble erstattet av en hjulryttereskadron. Fra og med Brigade 511 opererte man med bare to infanteribataljoner, men i stedet fikk Brigaden et panservernkompani, saniteten ble redusert og bare en tropp ble igjen av militærpolitikompaniet. Artilleriet ble fulltallig med sine tre batterier i Brigade 521, men da til gjengjeld ble panservernbatteriet utelatt. Hjulryttereskadronen fikk heller ikke et langvarig opphold på tysk jord, for bare etter ett år ble den byttet ut til fordel for et 40 mm luftvernbatteri.
Brigaden var således styrket med felt- og luftvernartilleri, men manglet nå oppklarings- og panservernkapasitet, slik at den fremdeles ikke var en fullstendig operativ enhet. Den manglende infanteribataljonen gjorde at brigadens operative anvendelse og slagkraft var vesentlig redusert om den skulle komme i strid.
Høsten l946 ble utplaseringen av vår norske brigade avtalt i detalj med de britiske militære myndigheter. Vår brigade skulle underlegges den britiske 5. Divisjon - Yorkshiredivisjonen, som var en meget krigsvant avdeling. Divisjonen hadde kjempet med heder som en del av Montgomery's 8. Armé under siste krig i Nord-Afrika, Italia og Tyskland.
Tyskladsbrigaden skulle overta ansvarsområdet etter Yorkshiredivisjonens l3. Brigade som var utgruppert i den vestlige delen av Hartz fra Sesen/Goslar området i nord til Hann-Münden i syd. Området som Brigaden skulle ha ansvaret for, svarte omtrent til Akershus fylke i størrelse, men allerede etter knapt ett år ble ansvarsområdet nesten doblet, idet en annen av Yorkshiredivisjonens brigader ble overført til Italia.
I begynnelsen var Brigadens viktigste garnisonsbyer:
Northeim - (Brigadestab, samband, militærpoliti, sanitet og forsyningsavdelinger
Einbeck - (3. bataljon)
Bad Gandersheim - (oppklaringseskadronen)
Holtzminden - (artilleriregiment/ingeniørkompani)
Höxter - (2. bataljon)
Sessen - (l. bataljon)
Gøttingen - (verkstedskompaniet)
I Bad Oerlingshausen hadde British Army of Rhine (BAOR) sitt hovedkvarter, og man fant det derfor praktisk å plassere vår Tysklandskommando samme sted.
Etter utvidelsen av Brigadens ansvarsområde ble grupperingen endret slik at l. bataljon flyttet til Braunschweig, 2. bataljon og brigadeverkstedet til Goslar og 3. bataljon til Gøttingen. Taktisk var dette en langt bedre utgruppering med de tre operative enhetene som en "buffer" ved sonegrensen, mens vi tidligere hadde administrasjons- forsynings- og transportavdelinger som nærmeste nabo til den sovjetiske okkupasjonssonen i Øst-Tyskland.
Fra januar l948 ble resten av Yorkshiredivisjonen trukket ut av Tyskland, og Brigaden ble som følge av dette direkte underlagt Hannover Distrikt. Dette førte med seg at fra og med Brigade 481 hadde brigadesoldatene "Hannovergampen" som avdelingsmerke i stedet for som tidligere "Y" for Yorkshiredivisjonen.
Da hele Brigade 482 i september l948 ble overført til Schleswig-Holstein, fikk man nok en gang nytt avdelingsmerke for Hamburg Distrikt: blått kors på gult våpenskjold.