Den politiske situasjonen i Schleswig-Holstein etter 1945

Robert Bohn

Dr. Robert Bohn (f. 1952) arbeider ved Institut für Zeit- und Regionalgeschichte (Schleswig) ved Bildungswissenschaftlichen Hochschule i Flensburg og er Privatdozent ved Historisches Seminar ved Universitetet i Kiel. Hans forskningstyngdepunkt er nyere historie.

Helt frem til slutten av krigen i 1945 var mesteparten av den preussiske provinsen Schleswig-Holstein blitt forskånet for krigens virkning og ødeleggelser. Det var bare de store byene Kiel, Lübeck og Neumünster som hadde måttet lide under luftangrep og som hadde tatt større skade av bombingen. Dette gjaldt særlig Kiel, som hadde både en marinebase og skipsverft. Også avslutningen på krigen skjedde uten større kamphandlinger. Den 5. mai 1945, tre dager før den tyske kapitulasjonen, ble det i nord innledet en våpenstillstand overfor den 21. britiske hærgruppen. Den omfattet også Danmark, men som kjent ikke Norge.
I de følgende dagene okkuperte britiske tropper hele Schleswig-Holstein til den danske grensen. Til å begynne med lot britene interimstyret til storadmiral Dönitz, som Hitler hadde utnevnt til sin etterfølger, beholde sine funksjoner. Dönitz-regjeringen var imidlertid bare en illusjon. Britene hadde begynt å bygge opp en militærforvaltning rett etter den betingelsesløse tyske kapitulasjonen. Det samme gjorde USA og Sovjetunionen.
To uker etter kapitulasjonen, den 23. mai, ble denne siste resten av nazi-herredømmet tilsidesatt av britene idet Dönitz og hans medarbeidere ble arrestert i sitt regjeringssete Mürwik ved Flensburg.
I de følgende årene skulle den britiske okkupasjonsmakten simpelthen bestemme alt som skjedde i delstaten. Imidlertid begynte den med det samme å gjenreise en tysk forvaltning. Det første skrittet var utnevnelsen av en forvaltningssjef som i overensstemmelse med den preussiske tradisjonen fikk tittelen Oberpräsident. Otto Hoevermann, som den første het, ble allerede i november 1945 erstattet med Theodor Steltzer (CDU). I 1946 fikk delstaten, i form av en oppnevnt Landtag i Kiel, også et parlamentarisk forum som kunne danne grunnlaget for den demokratiske begynnelsen.
I den historiske forskningen er den allierte okkupasjonspolitikken blitt beskrevet som et uttrykk for en "konseptløs besluttsomhet" (Hermann Graml). Med det menes at de fire seiersmaktene i hvert fall utviste en fast vilje til å reise en effektiv militærregjering for å kunne utøve den øverste statsmakten over hele det beseirede Tyskland. Denne målsettingen ble erklært i Berlin 5. juni 1945. Men det skulle først over tid vise seg hvordan den skulle organiseres i praksis og hvilken rolle tyske instanser og organer skulle spille. Snart skulle også de skjerpede motsetningene mellom Øst og Vest komme til å prege prosessen. Dette bidro til at også norske tropper (og andre fra mindre land) kom til å delta i okkupasjonsoppgavene. I det norske og danske tilfellet skjedde dette i den britiske sonen.
Hvordan gikk det så videre i Schleswig-Holstein gjennom 1945/46? I den britisk sonen fantes Control Commission for Germany (British Element), som var underlagt det overordnede allierte kontrollrådet i Berlin. Rådet var ansvarlig for alle fire okkupasjonssoner og for Tyskland som helhet. Den britiske sonen omfattet foruten Schleswig-Holstein også de senere forbundslandene Hamburg, Niedersachsen og Nordrhein-Westfalen. Control Commission for Germany (British Element) hadde en dobbel struktur, med Advanced Headquarters i Berlin og Main Headquarters med sitt Zonal Executive Offices. Det første året var den britiske okkupasjonssonen delt inn i Corps Districts; fra mai 1946 ble den delt inn i Regions med en Regional Commissioner i spissen.
På delstats-, fylkes- og kommunalt nivå kontrollerte okkupasjonsmakten de tyske myndighetene. Her skulle ikke bare den vanlige administrasjonen skje, det ble også formulert målsettinger som kan oppsummeres med ordene: demokratisk og politisk nyordning (dvs. av-nazifiseringen), straff for NS-forbrytelser og opprydding etter krigen, særlig på det økonomiske området. Resultatene ble blandet. I det store og hele mislyktes av-nazifiseringen i Schleswig-Holstein, mens den politisk-demokratiske gjenreisningen var en organisatorisk suksess.
Selv om, som nevnt, det ikke fant sted direkte kamphandlinger i delstaten, ble Schleswig-Holstein likevel trukket indirekte inn i krigen, særlig i sluttfasen. Stadig flere tyske enheter trakk seg tilbake foran de fremrykkende allierte troppene. Utallige sivile og militære instanser flyttet til Schleswig-Holstein. Fanger fra de oppløste fengslene, konsentrasjons- og fangeleirene, samt displaced persons, kom til delstaten. Mange nasjonalsosialistiske funksjonærer søkte tilflukt i den fortsatt frie sonen for å gå i dekning.
Fremfor alt kom det flyktninger over land og sjø østfra. De hadde flyktet fra de fremrykkende sovjetiske troppene. Fra slutten av 1944 til 1948 kom mer enn en million flyktninger til Schleswig-Holstein, noe som preget den sosiale, økonomiske og siden også den politiske utviklingen på det sterkeste. Ennå idag kan man se virkningene av denne sterke flyktningestrømmen i den økonomiske strukturen og bosettingsmønsteret.
I mai 1939 hadde Schleswig-Holstein en befolkning på 1,6 millioner mennesker. Provinsen var preget av landbruk og småbedrifter som enten levde av å foredle landbruksprodukter eller som produserte varer for landbruket.
Det var bare i de store byene at det fantes industri og næringsvirksomhet tilknyttet skips- og motorbygging, den optiske industrien og kommunikasjons- og elektroteknikk. I Schleswig-Holstein fantes ingen forekomster av råstoffer eller energikilder. Det var tynt befolket, med områdene rundt Hamburg som det eneste unntaket. Med et slikt utgangspunkt var det begrenset spillerom for industrialisering og svært få muligheter for å kunne absorbere og fø en økt befolkning.
Allerede i 1943 hadde det skjedd en første økning av befolkningen som følge av krigen. De allierte bombetoktene gjorde mange mennesker i de tett befolkede byområdene hjemløse, og de søkte mot mindre utsatte områder. Særlig etter de store luftangrepene på Hamburg fra 1943 og fremover flyttet mange byboere ut i de omkringliggende områdene.
Fra begynnelsen av 1945 vokste flyktningestrømmen enormt. Bare i løpet av 1945 kom 553.602 mennesker til Schleswig-Holstein; det var 50,1 prosent av det totale antallet flyktninger som etter hvert skulle komme.
Strømmen fortsatte i 1946. Riktignok flyktet menneskene fra okkupasjonssonene ettersom de antok fastere former - særlig fra øst mot vest. Men i dette året kom først og fremst de som hadde måttet forlate områdene øst for Oder-Neisse-linjen som følge av Potsdam-avtalene. I løpet av 1946 kom mer enn 300.000 flyktninger til Schleswig-Holstein, dvs. 28,4 prosent av det totale antallet flyktninger. Men heller ikke dette markerte slutten. I løpet av 1947 og 1948 kom i tillegg mer enn 130.000 mennesker. Mange kom nå også fra Danmark. De hadde strandet der i de siste ukene av krigen og hadde ikke kunnet komme videre til Tyskland.
Størrelsen på befolkningsøkningen ble tydeliggjort i folketellingen av 1950 da både den innfødte og den tilflyttede befolkningen (dvs. også flyktningene) ble talt. Det allerede nevnte befolkningstallet fra 1939 på 1,6 millioner var ti år senere steget til 2,6 millioner, og av disse var 1,2 millioner flyktninger. I sin alminnelighet regnet man med at 40 prosent av befolkningen var flyktninger. Når man tar det generelle sammenbruddet som fulgte slutten på krigen og delstatens økonomiske struktur i betraktning, var dette en belastning som Schleswig-Holstein neppe var i stand til å tåle.
Da de flyktet, hadde disse menneskene bare kunnet ta med seg det aller nødvendigste. De hadde ingenting å spise og ikke noe sted å bo. De hadde ikke arbeid og kunne ikke forsørge seg selv. De kom til et land som på ingen måte var rustet til å ta imot et så stort antall mennesker. I tillegg var den innfødte befolkningen ofte avvisende eller til og med fiendtlig innstilt overfor dem.
I 1945 og i første halvpart av 1946 kunne strømmen av flyktninger til Schleswig-Holstein nesten ikke styres. Tyske instanser hadde ingen innflytelse over hverken opptaket eller videreformidlingen av dem. Først i løpet av 1945 forsøkte den britiske militærregjeringen å fordele den ukontrollerte flyktningstrømmen noenlunde likt. Hovedbyrden ved flyktningmottaket falt på de 17 landfylkene, hvor befolkningstallet steg med over 94 prosent mot 1950.
Slik var altså den sosiale og økonomiske situasjonen ved overgangen 1945/46: et agrarområde uten ressurser av betydning, med en svak industri som var tilrettelagt for produksjon av krigsmateriell og som nå lå nede uten oppdrag. Befolkningen hadde vokst med 70 prosent, og tallet fortsatte å øke. Tilgangen på boliger, mat, klær og fyring var helt utilstrekkelig, og det syntes umulig å fordele det som fantes på en noenlunde egnet måte. Sult, elendighet og til dels skarpe motsetninger kunne forventes.
Et uttrykk for slike indre motsetninger mellom innfødte og flyktninger var den såkalte nydanske bevegelsen i Schleswig. Her vokste medlemskapet i Slesvigs-Foreningen i løpet av to år etter krigen fra rundt 10.000 til over 75.000. Denne foreningen dannet utgangspunktet for en slags løsrivelsesbevegelse som satte seg som mål å rekonstituere det gamle Schleswig under den danske krone. Som kjent var det tidligere hertugdømmet blitt delt mellom Danmark og Tyskland etter folkeavstemningen i 1920. Den danske regjeringen var klok nok til å holde seg tilbake i dette spørsmålet. Den erklærte flere ganger at den betraktet grensen som fastlagt en gang for alle. Dessuten var det åpenbart at den nydanske bevegelsen tjente som et instrument for å bli kvitt de uønskede østflyktningene. Heller ikke den britiske militærregjeringen ga etter for krav om forflytninger i de nordlige områdene av sin okkupasjonssone.
Men de økonomiske og sosiale problemene måtte løses. Ikke bare ved å gjenreise forvaltningen, men også, og fremfor alt, gjennom en politisk omkalfatring.
Etter den 15. september 1945 ble det i følge den britiske forordning nr. 12 tillatt å danne nye politiske partier. I løpet av kort tid oppsto så det partispektret som skulle komme til å dominere delstatens politikk i årtier: En venstreallianse rundt et dominerende sosialdemokratisk parti (SPD) (her spilte det kommunistiske partiet, KPD, fortsatt en viss rolle inntil det ble forbudt); og en borgerlig blokk som til å begynne med var noe heterogen, men hvor den nye Kristelig-demokratisk union (CDU) var den dominerende kraften. Etter 1950 spilte flyktningenes interesseorganisasjon også en viss rolle - Der Bund der Heimatvertriebenen und Entrechteten (BHE), som den kalte seg. Før dette hadde den britiske militærregjeringen med vis fremsynthet ikke tillatt at det ble dannet et eget flyktningparti. Dette førte til at flyktningene i en tid med skarpe konfrontasjoner med lokalbefolkningen måtte føre sin interessekamp innenfor de etablerte politiske organene. Først etter dannelsen av Forbundsrepublikken og den følgende begrensningen av de vestlige okkupasjonsmaktenes rettigheter i den såkalte Besatzungsstatut av 21. september 1949 kunne BHE bli etablert. Den fikk med en gang stor tilslutning i befolkningen. Den politiske leiren til høyre for SPD fikk større tyngde. I flere tilfeller avgjorde BHE regjeringsspørsmålet.
Da den første Landtag, som var oppnevnt av britene, kom sammen i februar 1946 i Schauspielhaus i Kiel, begynte den demokratiske gjenreisningen av landet. Det viste seg fort at alle partiene var enige om at gjenreisningen skulle skje i en selvstendig delstat som knyttet an til før-preussiske tradisjoner. Det mest åpenbare uttrykket for dette ønsket var den provisoriske delstatsforfatningen som ble vedtatt i juni 1946.
Så lenge den preussiske staten fortsatte å eksistere formelt, kunne ikke en provins av denne staten erklære seg selv som en delstat. Dette ble først mulig da den allierte kontrollrådsloven av 25. februar 1947 oppløste den preussiske staten.
Den 20. april 1947 ble det første valget til Schleswig-Holsteins Landtag etter krigen avholdt. SPD vant en overraskende seier med 43 av 70 mandater. De to første valgte ministerpresidentene (Lüdemann til 29. 8. 1949 og deretter Diekmann) kom fra dette partiet.
Ved siden av konsolideringen av demokratiske strukturer var det de enorme økonomiske og sosiale problemene, samt sikringen av forsyninger, som var de mest påtrengende oppgavene.
Etter valutareformen av juni 1948 kom også Schleswig-Holstein med i European Recovery Program (ERP). Men på grunn av omfanget av problemene i denne regionen tok det lenger tid enn i andre vest-tyske delstater før disse hjelpetiltakene hadde noen virkning.
I løpet av 1947 ble det gjort forgjeves forsøk på å finne frem til en nyordning for alle fire okkupasjonssoner. Etter at utenriksministermøtene i Moskva og London hadde mislyktes, ble vestvendingen innledet i januar 1948. Resultatet ble overenskomsten av 26. juli 1948 mellom de tre vestlige militærguvernørene og regjeringssjefene for de vesttyske delstatene. På dette grunnlaget ble delstatene sammenfattet i Forbundsrepublikken Tyskland. Det forfatningsrettslige grunnlaget var den grunnloven som det parlamentariske rådet utarbeidet og som trådte i kraft 23. mai 1949.
Slik så – i grove trekk – situasjonen ut da de norske soldatene ble stasjonert i Schleswig. Den politiske nyordningsprosessen var kommet langt i utviklingen av organisatoriske strukturer – ikke minst takket være den britiske militærregjeringens fremsynte politikk. Økonomisk lå delstaten fortsatt langt nede, men håp kunne skimtes i det fjerne. Og med den såkalte Kiel-deklarasjonen av september 1949 (som ble fulgt i mars 1955 av Bonn-København-erklæringen) ble grensediskusjonen endelig ryddet av veien. Schleswig-Holstein og Danmark kunne nå bygge på et fundament som raskt skulle vise seg å være et godt utgangspunkt for et vellykket gjenreisningsarbeid.
Med grunnloven og okkupasjonsstatuttene av 21. september 1949 var Forbundsrepublikken riktignok ikke blitt en suveren stat. Okkupasjonsmakten beholdt viktige statlige kompetanseområder. Men veien var nå åpen for en gradvis nedtrapping av kontrollen de følgende årene. Sluttpunktet for denne utviklingen var de såkalte Paris-avtalene av 23. oktober 1954 som ga Forbundsrepublikken sin uinnskrenkede suverenitet.

Die politische Situation in Schleswig-Holstein nach 1945

Robert Bohn


Dr. Robert Bohn; (Jahrgang 1952); Institut für Zeit- und Regional-geschichte (Schleswig) an der Bildungswissenschaftlichen Hochschule Flensburg; Privatdozent, Historisches Seminar, Universität Kiel; Forschungsschwerpunkt Neuere Geschichte.

Die preußische Provinz Schleswig-Holstein war bis zum Kriegsende 1945 weitgehend von Kriegswirkungen und Zerstörungen verschont geblieben. Nur die großen Städte des Landes (Kiel, Lübeck und Neumünster) hatten unter Luftangriffen und Bombenschäden stärker zu leiden gehabt, insbesondere Kiel als Kriegsmarine- und Werfthafen. Auch das Ende des Krieges vollzog sich ohne größere Kampfhandlungen. Am 5. Mai 1945, drei Tage vor der deutschen Gesamtkapitulation, kam es hier im Norden zu einem Waffenstillstand gegenüber der 21. britischen Heeresgruppe, in den auch Dänemark einbezogen wurde – Norwegen bekanntlich nicht.
In den folgenden Tagen besetzten britische Truppen das ganze Land bis zur dänischen Grenze. Zunächst ließen die Briten die geschäftsführende Reichsregierung des Großadmiral Dönitz, der noch von Hitler zu seinem Nachfolger ernannt worden war, im Amt. Diese Regierung Dönitz war allerdings nur eine Chimäre, denn die Briten hatten gleich nach der deutschen bedingungslosen Kapitulation mit der Errichtung einer Militärverwaltung begonnen, wie die beiden anderen Besatzungsmächte USA und UdSSR auch.
Zwei Wochen nach der Kapitulation, am 23 Mai, wurde dieser letzte Rest der Naziherrschaft von den Briten schließlich beseitigt, indem Dönitz und seine Mitarbeiter in ihrem Regierungssitz Mürwik bei Flensburg festgenommen wurden.
Die britische Besatzungsmacht bestimmte nun in den folgenden Jahren ganz und gar die Geschicke des Landes. Allerdings begann sie auch schon gleich mit dem Neuaufbau einer deutschen Verwaltung, indem ein Verwaltungschef, noch in preußischer Tradition Oberpräsident genannt, von ihr ernannt wurde. Dieser, Otto Hoevermann, wurde aber bereits im November 1945 durch Theodor Steltzer (CDU) ersetzt. 1946 erhielt das Land in Form des – von der Besatzungsmacht ernannten – Landtages in Kiel auch ein parlamentarisches Forum, von dem aus der demokratische Neubeginn ausgehen konnte.
Die alliierte Besatzungspolitik ist in der wissenschaftlichen Literatur als Ausdruck einer "konzeptionslosen Entschlossenheit" (Hermann Graml) bezeichnet worden. Damit ist gemeint, daß der Aufbau einer stringenten Militärregierung in ganz Deutschland zwar den festen Willen der vier Hauptsiegermächte zeigte, im besiegten Deutschland die oberste Staatsgewalt auszuüben, wie sie es am 5. Juni 1945 in Berlin erklärten. Wie aber die konzeptionelle und organisatorische Gestaltung aussehen sollte, welche Rolle deutsche Instanzen und Organe darin spielen sollten, sollte sich erst im Laufe der Zeit herauskristallisieren. Hierbei schlug sich auch schon bald und dann immer deutlicher der zunehmende Ost-West-Antagonismus nieder, der dann auch dazu beitragen sollte, daß norwegische Truppen (wie auch andere aus "kleineren" Ländern) an den Besatzungsaufgaben beteiligt wurden. Im Falle Norwegens und Dänemarks in der britischen Zone.
Wie ging es 1945/46 in Schleswig-Holstein weiter? Unter dem für alle vier Besatzungszonen und für Deutschland als Ganzes zuständigen Alliierten Kontrollrat in Berlin gab es in der britischen Zone (die späteren Bundesländer S-H, Hamburg, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen) die Control Commission for Germany (British Element) mit einer doppelten Struktur als Advanced Headquarters in Berlin und dem Main Headquarters mit seinen Zonal Executive Offices. Die britische Besatzungszone war im ersten Jahr in Corps Districts aufgeteilt, ab Mai 1946 in Regions mit dem Regional Commissioner an der Spitze.
Auf Landes-, Kreis- und kommunaler Ebene übte die Besatzungsmacht die Kontrolle über die deutschen Behörden aus. Es sollte sich dabei nicht nur um die Abwicklung der Alltagsgeschäfte drehen, sondern es wurden auch Zielvorgaben formuliert, die verkürzt in etwa lauteten: demokratischer, politischer Neuaufbau (sprich Entnazifizierung), Bestrafung von NS-Verbrechen, Bewältigung der Kriegsfolgen – insbesondere auf wirtschaftlichem Gebiet. Die Ergebnisse waren unterschiedlich: Die Entnazifizierung aufs Ganze gesehen scheiterte in Schleswig-Holstein, dennoch verlief der politisch-demokratische Neuaufbau organisatorisch erfolgreich.
Obwohl, wie gesagt, keine direkten Kampfhandlungen im Lande stattfanden, war Schleswig-Holstein vor allem in der Endphase doch indirekt in den Krieg miteinbezogen. Vor den vorrückenden alliierten Truppen zogen sich immer mehr deutsche Einheiten in den Norden zurück. Zahlreiche militärische und zivile Dienststellen verlegten ihren Sitz nach Schleswig-Holstein, Häftlinge aus den aufgelösten Konzentrations-, Schutzhaft und Gefangenenlagern, Displaced Persons kamen in das Land, und eine Unzahl von nationalsozialistischen Funktionären versuchte, in die noch verbleibende freie Zone auszuweichen und unterzutauchen.
Vor allem aber kamen Flüchtlinge zu Land und über See aus dem Osten nach Schleswig-Holstein, die vor den vorrückenden sowjetischen Truppen geflohen waren. Von Ende 1944 kamen bis 1948 mehr als eine Million Flüchtlinge in das Land, die die soziale, die wirtschaftliche und dann auch die politische Entwicklung in Schleswig-Holstein zutiefst prägten. Noch heute sind die Auswirkungen dieses starken Flüchtlingszustromes in der Wirtschafts und Siedlungstruktur zu erkennen.
Schleswig-Holstein hatte im Mai 1939 eine Bevölkerung von 1,6 Millionen Menschen. Das Land war geprägt von der Landwirtschaft und vom Klein- und Mittelgewerbe, die entweder von der Verarbeitung landwirtschaftlicher Produkte lebten oder aber für die Landwirtschaft produzierten.
Lediglich in den größeren Städten des Landes gab es Industrie und entsprechende Gewerbe der Zulieferung im Schiffbau, im Motorenbau, in der optischen Industrie und der Kommunikations- und Elektrotechnik. Schleswig-Holstein verfügte nicht über Rohstoffvorkommen und besaß auch keine Primärenergieträger, es war relativ dünn besiedelt mit stärkerer Verdichtung nur im Hamburger Umland. Es war bei dieser Ausgangslage nur bedingt industrialisierbar. Die Möglichkeit, eine zusätzliche größere Bevölkerung aufzunehmen und zu ernähren, war also kaum gegeben.
Zu einem ersten Bevölkerungszuwachs infolge von Kriegsauswirkungen war es bereits seit 1943 gekommen, als in der Folge steigender alliierter Luftangriffe viele Menschen in den städtischen Ballungsgebieten obdachlos wurden und nun in weniger gefährdete Gebiete auswichen. Vor allem nach den schweren Luftangriffen auf Hamburg seit 1943 zogen viele Bewohner der Stadt in die benachbarten schleswig-holsteinischen Randgebiete.
Mit Beginn des Jahres 1945 schwoll der Flüchtlingstrom gewaltig an. Allein im Jahre 1945 kamen 553.602 Menschen nach Schleswig-Holstein; das waren 50,1 Prozent der späteren gesamten Flüchtlingszahl.
Dieser Zustrom hielt auch im Jahre 1946 weiter an. Zwar flohen die Menschen auch aus den sich verfestigenden Besatzungszonen, vor allem von Ost nach West, aber in diesem Jahr kamen vor allem Menschen, die in Auswirkung des Potsdamer Abkommens die Gebiete östlich der Oder-Neiße-Linie hatten verlassen müssen. Im Jahre 1946 kamen mehr als 300.000 Flüchtlinge nach Schleswig-Holstein; 28,4 Prozent der Gesamtflüchtlingszahl. Aber auch das war noch nicht das Ende: In den Jahren 1947 und 1948 kamen noch einmal mehr als 130.000 Menschen. Viele Menschen kamen nun auch aus Dänemark, die dort in den letzten Kriegswochen gelandet waren und zunächst nicht weiter nach Deutschland konnten.
Die Größenordnung der Bevölkerungszunahme in Schleswig-Holstein insgesamt wird ersichtlich aus der Volkszählung des Jahres 1950, in der die einheimische und die zugezogene, also auch die Flüchtlingsbevölkerung, gezählt wurde. Danach hatte Schleswig-Holstein im Jahre 1939 die schon genannte Bevölkerung von knapp 1,6 Mio. Menschen, 10 Jahre später war diese auf 2,6 Mio. Menschen gestiegen, von denen 1,2 Mio. Flüchtlinge waren. Ganz allgemein ging man von einer Flüchtlingsquote von 40 Prozent an der Gesamtbevölkerung aus. Angesichts des Kriegsendes, des allgemeinen Zusammenbruchs und der wirtschaftlichen Struktur des Landes war dies für Schleswig-Holstein eine kaum zu tragende Belastung.
Diese Menschen hatten auf der Flucht kaum das Notwendigste retten können. Sie hatten nichts zu essen, sie hatten keinen Wohnraum, sie hatten keine Beschäftigung, und sie konnten sich nicht selbst versorgen. Sie kamen in ein Land, das in keiner Weise auf die Aufnahme einer so großen Bevölkerungszahl vorbereitet war und in dem die einheimische Bevölkerung ihnen vielfach mit Ablehnung oder gar Feindschaft begegnete.
Der Zustrom von Menschen nach Schleswig-Holstein konnte 1945 und in der ersten Hälfte des Jahres 1946 kaum gelenkt werden. Deutsche Instanzen hatten weder auf die Aufnahme noch auf die Weiterleitung innerhalb des Landes irgendwelchen Einfluß. Zunächst ergossen sich die Flüchtlingsströme ohne jede Lenkung in das Land und erst im Laufe des Jahres 1945 versuchte die britische Militärregierung eine einigermaßen gleichmäßige Verteilung zu erreichen. Die Hauptlast der Flüchtlingsaufnahme in Schleswig-Holstein hatten die 17 Landkreise zu tragen, deren Bevölkerung dadurch bis 1950 um 94 Prozent zunahm.
Das also war die soziale und wirtschaftliche Lage 1945/46: Ein agrarisch strukturiertes Land ohne bedeutende Ressourcen, dessen ohnehin geringe Industrie auf die Kriegsproduktion ausgerichtet gewesen war, die jetzt beschäftigungslos darniederlag. Die Bevölkerung des Landes hatte durch den Zustrom von Flüchtlingen um 70 Prozent zugenommen, und deren Zahl nahm weiter zu. Wohnraum, Nahrung, Kleider und Heizstoffe waren völlig unzureichend; eine irgendwie angemessene Verteilung schien kaum möglich. Hunger, Elend und zum Teil scharfe innere Gegensätze waren zu erwarten.
Ein Ausdruck solch innerer Gegensätze zwischen Einheimischen und Flüchtlingen war das sogenannte Neudänentum im Landesteil Schleswig. Hier war die Mitgliedschaft im Schleswigschen Verein (Slesvigs-Forening) innerhalb zweier Jahre nach Kriegsende von etwa 10.000 auf über 75.000 gestiegen. Aus diesem Verein heraus fand eine Art Irredenta statt, die darauf zielte, das alte Land Schleswig, das bekanntlich 1920 durch die Volksabstimmung zwischen Dänemark und Deutschland geteilt worden war, unter der dänischen Krone zu rekonstituieren. Die dänische Regierung hielt sich in dieser Frage aber klug zurück. Für sie lag die Grenze fest, wie sie mehrfach zu verstehen gab. Außerdem war die Zielrichtung des Neudänentums deutlich erkennbar: Es diente als Instrument, um die unbeliebten Ostflüchtlinge loszuwerden. Auch die britische Militärregierung gab den Umsiedlungsbegehren in den nördlichen Regionen ihrer Besatzungszone nicht nach.
Aber die wirtschaftlichen und sozialen Probleme mußten gelöst werden. Nicht nur durch einen Wiederaufbau der Verwaltung, auch und vor allem durch eine politische Neugestaltung.
Nach dem 15. September 1945 durften sich gemäß der Verordnung Nr. 12 der britischen Militärregierung politische Parteien neu bilden. Binnen kurzem entstand das Parteienspektrum, das dann jahrzehntelang die Landespolitik beherrschen sollte: Ein linker Block mit der Sozialdemokratischen Partei (SPD) als dominierender Kraft (in ihm spielte bis zu ihrem Verbot die Kommunistische Partei, KPD, noch eine gewisse Rolle), und ein – sagen wir – bürgerlicher Block, der zunächst etwas heterogen war, in dem aber die neugebildete Christlich Demokratische Union (CDU) die dominierende Kraft war. Eine besondere Rolle spielte ab 1950 für einige Jahre die politische Interessenvertretung der Flüchtlinge, der Bund der Heimatvertriebenen und Entrechteten (BHE) – wie er sich nannte. Vorher hatte die britische Militärregierung die Bildung einer spezifischen Flüchtlingspartei in weiser Vorausschau nicht zugelassen. So waren die Flüchtlinge in einer Zeit mitunter scharfer Konfrontation mit den Einheimischen gezwungen, ihre Interessen in die bestehenden politischen Organe einzubringen. Erst nach der Gründung der Bundesrepublik und der Eingrenzung der Rechte der westlichen Besatzungsmächte im sogenannten Besatzungsstatut vom 21. September 1949 konnte sich der BHE etablieren. Er fand sofort in der Bevölkerung eine endgültig vom Tisch und Schleswig-Holstein und Dänemark erhielten eine Basis, von der aus, wie sich bald zeigen sollte, erfolgreiche Aufbauarbeit geleistet werden konnte.
Mit der Annahme des Grundgesetzes und dem Inkrafttreten des Besatzungsstatutes am 21. Sept. 1949 war die Bunderepublik zwar noch kein souveräner Staat geworden. Wesentliche staatliche Kompetenzen blieben bei den Besatzungsmächten, doch war der Weg nun geebnet, der dazu führte, daß in den folgenden Jahren das Besatzungsregime mehr und mehr gelockert wurde. Den Schlußstein dieser Entwicklung bildeten die sog. Pariser Verträge vom 23. Oktober 1954, die der Bundesrepublik die unbeschränkte Souveränität verliehen.

Literatur

Michael Freund: Heimatvertriebene und Flüchtlinge in Schleswig Holstein, Kiel 1975.
Kurt Jürgensen: "Die britische Südschleswig-Politik nach dem Zweiten Weltkrieg", in: Zeitschrift der Gesellschaft für Schleswig-Holsteinische Geschichte, Bd. 111, 1986, S. 185-206.
Peter Wulf: "Die Flüchtlinge in Schleswig-Holstein 1945-55. Belastungen und Chancen", in: Robert Bohn (Ed.): Kriegsende im Norden. Vom heißen zum kalten Krieg, Stuttgart 1995, S. 95-103.
Uwe Danker: Südschleswig 1945-1955. Vom letzten Kampf um Südschleswig zum dauernden Grenzfrieden, Kiel 1997.

Tilbake